The Pennsylvania Department of Conservation & Natural Resources (DCNR) is currently in the process of updating various state park facilities to improve services and accessibility. Larson Design Group (LDG) assisted DCNR in upgrading various facilities within Little Pine State Park, including additions and alterations to their park office which consisted of 2,710 square feet of new office space and 864 square feet of renovation.

The renovation work created new offices, a new lunch room and a new handicap accessible restroom. The new construction increased the office space to include a new work area and a new entry and lobby. The main lobby was designed with skylights for natural day-lighting and includes a large display area to highlight the park’s services and natural resources. LDG designed the facility to take advantage of the office’s location, which is built on a hill above the park’s man-made lake. A 750 square foot nature education classroom on the lower level includes expansive glass areas that provide a panoramic view of the lake. Landscaping around the lower level was designed to attract and promote natural wildlife that can be observed from the classroom.

Situated on a steep site, a series of landscape accessible trails provide handicap access from the visitor parking area to the lower level. An interior stair lift provides access to the park offices. Provisions for temporary office space were incorporated into the project to allow construction to continue without disruption to the needs of the park office, personnel and park visitors.

Other improvements include landscaping, grading, and renovation of three comfort stations and a beach area bathhouse. LDG engineers designed a new drip irrigation sanitary system for both the office and comfort stations.